Het Uniform

Blouse, das en spijkerbroek

Bij Scouting draagt iedereen een uniform. Hoe dit uniform er uit ziet kan per vereniging verschillen. 

Wij dragen een blouse in de kleur van je speltak (zie hieronder), een koningsblauwe das met het wapen van Bergen erop genaaid en een (liefst donker)blauwe spijkerbroek. 
Dit uniform wordt om meerdere redenen gedragen:

  • Gelijkwaardigheid: Iedereen heeft ongeveer hetzelfde aan, of je nou rijk of arm bent, of wat je geloof of afkomst ook is.
  • Herkenning: Aan de kleding is te zien bij welke scoutinggroep en welke speltak iemand zit, maar ook kunnen we elkaar terugvinden in grote groepen mensen 
  • Herinnering: Insignes en badges geven aan bij welke evenementen of zomerkampen je bent geweest
  • Praktisch: Het uniform kan tegen een stootje en mag vies worden, iets waar veel andere alledaagse kleding minder geschikt voor is. 

Op het laatste punt aansluitend is het verstandig om niet je mooiste en nieuwste kleren aan te doen naar een opkomst. Bij scouting kun je nou eenmaal wel eens vies worden, van de modder of verf bijvoorbeeld! 
 

Welke blouse? 

Iedere speltak draagt zijn eigen kleur blouse. Als je overvliegt naar een volgende speltak ga je dus ook een andere kleur blouse dragen. Een deel van de insignes kun je dan overzetten op je nieuwe blouse, zoals bijvoorbeeld de insignes van de evenementen en kampen. Bij het kopen van een blouse is het handig om deze een maatje groter te kopen, zodat je bij koud weer er een trui onder kunt dragen. 

  • Bevers:                             Rode blouse
  • Welpen:                            Groene blouse 
  • Scouts:                             Beige blouse
  • ExploreR/S:                      Brique blouse 
  • Rovers:                             Zwart t-shirt en donker groene trui

Insignes

Op elke blouse horen een aantal basis-insignes te zitten.
Deze insignes laten zien bij welke speltak je zit, bij welke groep je hoort en waar je op scouting zit.

Enkele van deze insignes zijn:

                             
installatieteken Scouting Nederland                         
     insigne Nederlandse vlag


Verder zijn er nog een heleboel extra insignes. Sommige insignes kun je verdienen doordat je hebt laten zien dat jij iets goed kunt, bijvoorbeeld een aantal knopen leggen, kennis hebben van EHBO en andere scouting-skills. Deze insignes heten vaardigheidsinsignes.   
Een ander soort insignes zijn de evenementbadges of -naambandjes. Dit zijn insignes die je krijgt nadat je hebt meegedaan aan een evenement of mee bent geweest op zomerkamp bijvoorbeeld!
Als laatste heb je ook nog funbadges. Deze kun je voor de grap op je uniform naaien en hebben vaak een leuke of grappige tekst, zoals 'Scouting is Cool!'
 

Waar koop ik dit?

Een uniform-blouse, een koningsblauwe das en de standaard insignes zijn te koop bij de Scoutshop
Meestal doen de speltakleiding ook een bestelling bij de Scoutshop rond de start van het nieuwe seizoen en vlak voordat de nieuwe leden worden geïsntalleerd. Vaak is er ook nog wel het een en ander op voorraad. 
Het is dus handig om het bestellen even in overleg met betreffende leiding te doen. 
 

Wat moet waar? 

Agenda

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29